TAMPEREEN TUTUSTUMISEN ARVOISET LEIKKIPUISTOT

Helsingissä kasvaneena, leikkipuistotoiminta on vahvasti lapsuusmuistoissa ja kaipaisin Tampereellekin puistoa, jossa olisi ohjattua toimintaa.  Talvisin kiljuttiin napakelkan kyydissä ja kesäisin lotrattiin kahluualtaassa, mihin aina joku pissasi tietty. Leikkipuistorakennuksessa oli avoimia pajoja ja ennalta varattavia kerhoja. Muistan osallistuneeni savityöpajaan ja koululaisena olin mukana näytelmäkerhossa, jossa harjoiteltiin Lumikkia ja seitsemää kääpiötä. Taisin olla Unelias tai joku muu vähä-vuorosanainen tyyppi. Kesäisin leikkikentälle kipiteltiin lusikka ja Sarviksen punainen lautanen kädessä, satoi tai paistoi, sillä keittolounasta oli tarjolla. Maksutta, kuten jo 40-luvulta lähtien on ollut  (täältä viime kesän tietoja). Vink, vink Tampere.

No, mutta  Tampere on tässä leikkipuistoasiassa eri linjoilla. Kerhotoiminta on hajautettu eri paikkoihin, kuin kaikille avoimet puistot.


Tässä varmasti ne tutuimmat ja suosituimmat leikkipuistot.


Keskustan alueen neljä suurinta leikkipuistoa on kunnostettu 2010-luvulla ja ne ovat monipuolisia.1. Pikku Kakkosen puisto, Koskipuisto

Muutama vuosi takaperin uusitusta puistosta löytyy monen ikäiselle puuhasteltavaa. Tampereen kaupunki myös uusi viime syksynä puiston pinnan esteettömäksi, hienoa! Puistossa seikkailevat Pikku Kakkosesta tutut hahmot ja leikkikenttä on ikäänkuin pieni kaupunki taloineen, laivoineen ja  palo- ja poliisiautoineen. Toissa kesänä puistoon tullessa sai väistellä pokestopille rantautunutta väenpaljoutta, nykyään huuma lienee jo laantunut.

Koskipuiston vieressä on ihanainen vohvelikahvila ja 

2. Emil Aaltosen puisto, Tammela

Tämä leikkipuisto on meiltä päässyt unohtumaan talviaikaan, kesäisin puistossa on käyty samalla kun on noukittu mansikoita Tammelan torilta, joka on muuten auki läpi vuoden. Tammelassa on muutoinkin kiva pöhinä ja lähellä monta mun lemppariravintolaa. Leikkipuiston keskellä pitäisi olla talvisin luistelukenttä, en mene vannomaan kun ei viime talvena päästy tuonne asti. Kiipeilyteline liukumäkineen löytyy sekä ihan pikkuväelle, että vähän isommille. Tässä puistossa myös hauska tupla-keinu ja sellainen monta lasta tai aikuista vetävä sivuttainen keinu. Tai se ei ole keinu, mutta käy kurkkaamassa niin tiedät mistä puhun :)

3. Tiitiäisen puisto, Näsinkallio

Hämeenpuiston pohjoispäässä, Näsinkalliolla, on Tiitiäisen satupuisto. Leikkipuisto on kauniissa ympäristössä ja oiva, joskin tuulinen, paikka kesäiselle picnikille. Leikkipuistosta pääsee pois ilman itkupotkuraivareita houkuttelemalla lapset etsimään kahdeksan erilaista somaa pientä veistosta puiston ympäristöstä. Haituloita ovat he. Täällä ei ole kovin montaa perinteistä leikkivälinettä, vaan puiston  erikoisuus on kallioon upotetut trampoliinit ja veikeät Kirsi Kunnaksen satuhahmot (joita valitettavasti joku aina silloin tällöin sabotoi...). Kesällä parasta on hana, josta vettä valuttamalla saa aikaan mielettömiä jokia joihin voi tehdä patorakennelmia. Älkäätten poiketko paikalla siis pyhävaatteissa. Tehoveljesten ollessa pieniä, hukkasin täällä toisen heistä (löytyi pian, onneksi) koska leikkipuistossa ei ole aitoja.

Vieressä olevan Milavidan (museo+ravintola) vierestä löytyy pensaslabyrintti ja ehdottomasti näkemisen arvoinen Kuru-höyrylaivan muistomerkki. Yksi minun ja lasten Tampereen suosikkimaisema on juuri tällä kohdalla. Muistomerkiltä näkee samassa maisemassa tämän päivän hurvittelua Särkänniemessä, Taaperoa aina kiinnostavat ohi kolistelevat junat, kasvavan Tampereen rakennustyömaat sekä Suomen suurimman sisävesionnettomuuden tapahtumapaikan. Joka kerta tällä paikalla saamme hyvät keskustelut aikaiseksi. Meiltä vahva suositus siis.

4. Sorsapuisto, Tammela

Tampere-talon naapurista löytyy Sorsapuisto, jossa kesällä on vilttikirppistä ja monen moista muuta tapahtumaa. Leikkipuisto on aidattu ja monipuolinen, tekemistä löytyy kaikenikäisille. Vieressä on myös koripallo/jalkapallokenttä eli pallot mukaan ja pelaamaan. Puistoon saapuu kesäksi lintuja häkkeihin, muistuttelemaan ajasta jolloin täällä on ollut eläintarha. Tai no ei ne varmaan siksi saavu, mutta pitipähän päästä kertomaan, että näillä main on tallustellut kaikenlaisia muitakin otuksia häkeissään. Kuten maailman omaperäisimmillä nimillä varustellut leijonat. Tam ja Pere. Miäletön matkailuvaltti.

Sorsapuiston kupeessa on myös Tampere-talo ja siellä tietenkin Muumimuseo. Et sinne siis!

Että ei muuta kun leikkipuistorundille!

Tekstiä päivitetty 14.4.2018.

Kommentit

  1. Oli Tammelassa luistelukenttä talvella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu! Aiempina vuosina on ollut, mutta en ollut varma ylläpidetäänkö sitä kun on ollut niin heikot talvet. Täytyisi kyllä aktivoitua ja käydä kurkkimassa tuo Aaltosen puistokin taas pitkästä aikaa :)

      Poista

Lähetä kommentti