VÄNKÄÄVÄ 4-VUOTIAS JA 5 VINKKIÄ TOIMIVAMPAAN VANHEMMUUTEENOlen selviytynyt hengissä kaikkien vauvaiästä, yleensä ottaen arjesta kahden alle 2-vuotiaan kanssa sekä  taaperovaiheen uhmasta (nuorimmaisella vielä menossa). Mutta Esikoisen täytettyä neljä, olin tilanteessa jossa hermoja kiristi useammin kuin ikinä.

Jostain syystä päivälleen 4-vuotta täytettyään Esikoinen alkoi olla silmissäni vastaan inttävä, entistä uhmakkaampi vänkääjä. Tiedostin kyllä, että me vanhemmat olemme ne, joista kaikki käytös kumpuaa. Hankalakin kasvunvaihe menee lapsella ohi, kunhan me vanhemmat toimimme sensitiivisesti ja turvallisesti. Pidämme huolta, otamme vastuun, mutta annamme lapsen kasvaa vapaasti juuri sellaisena kuin hän on.

Mutta, käytännössä lapsen näkeminen positiivisessa valossa koko päivän kestäneen vastaan inttämisen jälkeen oli vaikeaa.

Minulle puhuminen, kipeistäkin asioista, on aina ollut helppoa ja se on pelastanut varmasti monelta murheelta. Voin sanoa ääneen, etten jaksa ja tarvitsen apua, ja voin myöntää, että oma lapsi ärsyttää aivan suunnattomasti.

Näiden ystävien kanssa käytyjen keskustelujen tuloksena pääsin kohtuullisen helposti yli ärsytyksistä, ja ymmärsin, että tunteet ovat inhimillisiä. Niistä vaikeista tunteista kumpuavan oman käytökseni voin kuitenkin valita ja sitä kautta vaikuttaa lapseni käytökseen. Lapsessa ei tietenkään ollut mitään vikaa,vain meidän vanhemmuus oli sillä hetkellä vajavaista.

Kaikille vanhemmuuden haasteista puhuminen ei varmasti ole kuitenkaan helppoa, ja usein ajatellaan että haastavat kasvunvaiheet menevät itsestään ohi. Toki, osa meneekin, mutta jos tarjolla on helpotusta arkeen just nyt heti, niin siihen kannattaa kyllä tarttua! Lapsuudessa näyttäytyneet käytöshäiriöt saattavat johtaa aikuisuudessa vaikeampiin ongelmiin ja mitä aiemmin niihin puututaan, on niitä helpompi korjata. Mm. Voimaperheet mallissa on saatu äärimmäisen positiivisia tuloksia vanhemmuuden ohjaamisesta digitaalisesti. Lasten käytöshäiriöihin saatiin apua yli 80 % tutkituista.


Minun viisi vinkkiä helpompaan arkeen, joita harjoittelen edelleen:


  • OMA AIKA = Ehkä jo liaaksikin jankattua, mutta oi miten tärkeää. Molemmille vanhemmille jotakin omaa. Iltalenkki, hotelliyö toisessa kaupungissa, harrastus, ystävien kanssa kahvittelu. Mitä tahansa sellaista säännöllistä (muistutus itselleni, kaksi kertaa vuodessa ei ole säännöllistä) missä kukaan ei kutsu sinua äidiksi tai isäksi.
  • KOROSTA POSITIIVISTA, UNOHDA NEGATIIVISET = Kehu lasta aina kun siihen on syy ja mahdollisuus. "Kiitos, miten huomioit, että äidillä on painava kassi ja pidit ovea" vaikka väittelitkin läpi koko kauppareissun niin, että äidillä meinasi keittää yli. Taputa myös itseäsi olalle siitä, että ei lopulta keittänyt. Lapsen huonoon käytökseen pitää tietenkin puuttua, mutta riittää, että asiasta sanoo kerran (tai kaksi tai kolme kertaa) napakasti, negatiivisia asioita ei tarvitse enää myöhemmin muistella, jos asia on jo käsitelty.
  • KESKUSTELE LAPSEN KANSSA = Olen lukenut paljon kasvatuksesta ja lapsen kehityksestä. Mielestäni kaikissa oppaissa ja kirjoissa korostetaan liian vähän sitä, miten lapsen kanssa voi ihan oikeasti puhua lähes kaikista häntä koskevista asioista. Ei kesken kummankaan tunnepuuskan, mutta rauhallisessa tilanteessa. "Äiti ei oikein tiedä mitä tehdä kun monta kertaa pyydetään sinua tulemaan iltapesuille ja et vaan tule. Minustakaan ei ole kivaa korottaa ääntä tai sanoa vihaisesti. Millä tavoin, sinun mielestäsi, meidän illat pysyisi sellaisina että kaikilla on mukavaa?". Vastaus voi yllättää. Keskimmäinen kertoi, että tahtoisi päästä iltapesuille aina kyydillä. Syliä ja läheisyyttä illan päätteeksi, no niimpä tietty!
  • VALITSE TAISTELUSI = Päättäkää mistä asioista teidän perheessänne ei jousteta. Meillä niitä ovat esimerkiksi hammaspesu, lääkkeen otto ja turvavyöt. Sen sijaan mennäänkö suihkuun tänään vain huomenna on lapsen valinta, tai mitä vaatteita lapset päällensä kaapista valitsevat.
  • HELLYYTTÄ, HUOMIOTA JA HUUMORIA = Hassuttele pukiessa, tarjoa syliä kun lasta kiukuttaa, halaa ohi mennessä. Kertokaa vitsejä, naurakaa yhdessä itsellenne. Yhteinen ilo on paras ilo!Spesifimpiä ohjeita tiukkoihin tilanteisiin vanhemmuudessa löytyy mm.
Kommentit