VEHONIEMEN AUTOMUSEO JA 4 MUUTA KOHDETTA KULKUNEUVOFANILLE

Nalle museossa
Meidän veljeksistä kenelläkään ei ole ollut erityistä kulkuneuvofanikautta. Autoista kukaan ei ole ollut sen innostuneempi kuin mistään muustakaan lelusta, eikä lentokoneet tai junat ole aiheuttaneet sen suurempaa kiinnostusta. Silti kaikissa kulkupeleissä on sitä jotain, joka saa vähintään vanhemmat hihkaisemaan taaperolle "kato siellä menee traktori prum prum".
Vielä toistaiseksi taloudestamme löytyy nelipyöräinen kulkupeli, joten päätimme lähteä lauantaipäivän ajelulle Kangasalle, Vehoniemen automuseoon. Tampereelta vajaan puolen tunnin ajomatka oli vähän tylsää suoraa Lahdentietä. Vehoniemen harjulle käännyttäessä alkoivat kuitenkin kauniit ja jylhät maisemat, joissa Harjun aurinkoisella puolella pitkät männyn rungot tavoittelivat keväisen sinisellä taivaalla olevia vitivalkoisia pilvipalloja.


Vehoniemen automuseo oli tehoveljeksiltä nopeasti kierretty. Vasta museon perällä
olevassa, ainoassa leikkimiseen tarkoitetussa, autossa vietetyn leikkihetken jälkeen lapset jaksoivat keskittyä tarkempaan oikeiden vanhojen autojen katsomiseen ja pienten yksityiskohtien oivaltamiseen. Erityisen huomion saivat vitriineissä olevat leluautot, ja museokaupan myynnissä olevista versioista pääsimme käymään ostetaan/ei osteta-keskustelua.  Erittäin mielelläni tukisin maksuttoman autonäyttelyn toimintaa, mutta osaan arvata, että autot jäisivät vain pölyttymään kaapin päälle.
Vehoniemen automuseo

Poliisiautoja

Pienoismalleja

Tuimme toimintaa siis meille luontaisemmalla tavalla, kahvilassa herkuttelemalla tietty! Suussa sulavat lusikkamunkit katosivat terassilla auringonpaisteessa nopeammin kuin ehdin kissaa sanoa. Esikoinen olisi jalomielisesti syönyt hitaammin nautiskelevan pikkuveljenkin munkin, ellei iskä olisi ehtinyt puuttua asiaan.

Taaperoa viehätti myös pihaan ajaneet motoristit pyörineen. Kahvilan listalla näytti olevan tarjontaa myös isompaan nälkään ja tulin ajatelleeksi miten pienillä jutuilla terassista saisi lapsiystävällisemmän. Esimerkiksi hiekkalaatikko teemaan sopivilla autoleluilla tai pihalla sijaitseva jonkinlainen leikittävä oikean kokoinen auto voisi houkutella jäämään hieman pidemmäksi aikaa.  Suupielet ja sormet sokerissa lapsilla alkoi olla jo kiire eteenpäin.Harjun huipulla kun oltiin, niin jollakin keinoin piti tietenkin päästä katsomaan maisemia tarkemmin. Halusin tietää oliko Roineen järvi vielä joka suunnasta jäässä. Museon vieressä on 13 metrin korkeudessa näkötorni, mutta me suuntasimme alaspäin muutaman sata porrasta. Lapset heittelivät kiviä jäälle ja testasivat minkäpainoinen kivi murskaa keväisessä auringonpaisteessa sulavan jään reunan. Rannasta lähti mukavannäköisiä lenkkeilypolkuja ja mietin, että tänne voisimme tulla ihan kunnon ulkoiluvaatteissa toisen kerran tutkimaan luonnon ihmeitä.


Roineen ranta keväällä
Paluumatkalla autossa pelkääjän puolella istuessani huomasin, että harjun varjoisa puoli poikkeaa Roineen rannan aurinkoisesta puolesta. Kuusimetsän keskeltä pilkottava kuivuva Uhkainlampi näytti salaperäiseltä erämaalta. Hurautimme takapenkiltä alkavan kuorsauksen siivittämänä kuitenkin ohi satumetsästä.Tampereelta ja lähikunnista löytyy lisäksi ainakin seuraavat kohteet kulkupeleistä kiinnostuneille lapsiperheille:

1. Lasten liikennepuisto

Kesäisin auki oleva liikennepuisto tarjoaa maksutonta liikennekasvatusta ja polkuautoilua Kalevassa.
4-10-vuotiaille, neljävuotiaat voivat kokeilla kolmipyöräilyä.

2. Mobilia

Tämä myös Kangasalla sijaitseva tieliikenteen erikoismuseo tarjoaa runsaasti tekemistä ja katsomista myös lapsiperheille. Pihalla on mm.liikennepuisto. Tarkemmat hintatiedot linkin takaa. Tänne pääsee kätsysti myös bussilla!

3. Postimuseo

Vapriikissa sijaitseva näyttely kertoo logistiikan historiaa, maalta ja mereltä. Koko perheen näyttelyssa nähtävillä mm. postihevonen ja postiauto. Vapriikissa pääsee myös vanhan rollikan eli johdinauto nro 2 kyytiin.

4. Veturimuseo

Kunnostettuja vanhoja vetureita katseltavaksi Toijalassa, reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta. Pääosin vain kesäaikaan avoinna olevaan, vanhaan veturitalliin, pääsee myös parissakymmenessä minuutissa raiteita pitkin. Junafanin unelmareissu!extrana Pirkanmaan ulkopuolelta Parolan panssarimuseo. Nimensä mukaisesti sijaitsee Parolassa yli 70km päässä Tampereesta. Täällä riittää panssarivaunuja katseltavaksi, yksi leikittäväksikin. Auki läpi vuoden.

Kommentit