HALLITSE TAVARAKAAOSTA. LAPSET MUKAAN SIIVOAMAAN.

Meillä asuu viisi ihmistä, joilla kaikilla on aika paljon vaatteita ja kaikenlaista tavaraa. Se saa näkyä. Konmarittamisen sijaan meillä harrastetaan enemmänkin Asikaisen GoneMari-metodia. Sujuvasti on gonemaritettu imurin putki, kotiavaimia, kirjaston dvd, Keskimmäisen toinen uusi lenkkari ja kaikkea muuta turhaa.

Sellainen perussiisti, tavarat paikallaan-koti olisi kuitenkin ihan kiva. Lattiat on tyhjät, sohvatyynyt  semiojossa ja pöydillä tavarat rennon letkeissä pinoissa. Ja lisäksi olis sellasta puhdasta. Aivan mahdotonta imuroida ja pyyhkiä pöytiä, jos ne on täynnä kamaa. Saa näyttää siltä, että täällä asuu lapsiperhe, mutta tervetuloa kahville, meillä on sellaista suomalaisen anteeksi täällä on tosi sotkuista, mutta tulkaa vaan-siistiä.

Minusta löytyy jotain siisteyteen liittyvää häpeää mikä on varmaan iskostettu syvälle sisimpään jo lapsena. Pyrin antamaan omille lapsille jotenkin normaalimman suhtautumisen siisteyteen. Keskityn siihen, että kotona viihtyy, mutta on tärkeämpää, että ajatukset on järjestyksessä -ei koti. No, tottapuhuen aina ei ole ne ajatuksetkaan, mutta yritys on kova. Joskus nuo poikalapset lentää pesästä niin olishan se kaikesta rentoudesta huolimatta kiva, että lentäisivät harjanvarrella jonkinasteiset kotihoidontaidot kahvipannussa mukana. Eikä ykkösluokassa odottaen palvelua tulevilta puolisoilta. Tai herrantähden minulta.

Tiedän, että joillakin stressitasot on matalammat tiptop kodissa, joten antaa mennä, en arvostele kenenkään siivoukseen käytettyä tai käyttämätöntä aikaa. Lähestyn tätä nyt sellaisesta miten hallita kaaosta-näkövinkkelistä, en miten selättää kaaos. Siihen tarvitaan enemmän osaamista kuin mulla on.


Esikoinen hakee sähköpianon, jättää laatikot auki etsiessään hukkunutta johtoa. Hakee kaksi tuolia keittiöstä pianon alle, yhden parvekkeelta itselleen. Nousee varpailleen yltääksensä kynäpurkkiin lipaston päällä, jotta saa piirreltyä itselleen nuotit. Vastaan kysymyksiin siitä miten nuottiviivaston merkinnät eroavat toisistaan ja selailen postia. Taapero kiipeilee olohuoneeseen kannettujen tuolien kautta sohvalle, kierii alas tuoden mukanaan kaikki irtilähtevät tyynyt. Löytää matkalta kassin, kerää sinne legoja lattialta, kaartaa potkumopolla isoveljen luo joka on sillä aikaa riisunut itsensä boksereilleen. Kuka rokkitähti nyt vaatteet päällä soittaisi. Tyyppi nappaa postin seasta mainoslehden, lukaisee ja jättää sen pöydälle ennen kuin alkaa valmistella ruokaa. Keskimmäinen lukee Aku ankkaa, vieressä olevasta kirja/lehtipinosta päätellen noin viides menossa. Ja on hylännyt ne hetki sitten viereen kannetut legot matolle, josta tavaroita syövä sohvamme ne bongaa ja alkaa jo käynnistellä imuritoimintoaan. Aikaa päiväkodista siihen semipuhtaaseen kotiin tuloon on mennyt noin 20 minuuttia ja olohuoneen lattialle on ilmestynyt tavaralabyrintti, pöydät on kuorrutettu lehdillä, astioilla ja papereilla. Miten tästä kaaoksesta selviää?


Toisinaan sydämeni läikähtää onnesta kun seuraan lasten leikin kehitystä. Hämmästelen Esikoisen piirrustustaitojen kehittymistä ja Taaperon kykyä omatoimiseen leikkiin. Keskimmäisen syventyminen lukemiseen, keskellä hulabaloota, osoittaa kadehdittavaa taitoa sulkea ympäröivä maailma hetkeksi pois.

Ja toisinaan sitten iskee se sekamelskatavarasotkumeri-ahdistus.

Mistä näitä tavaroita tulee? Miksei niitä vaan voi laittaa samantien paikoilleen? Aaargh!!!!
Viisihenkisessä taloudessa, ja varmasti ihan minkä kokoisessa perheessä vaan, on hyvä osallistaa lapset kodin siivoukseen. Kun en ole kodin siivooja enkä tarjoilija, niin en myöskään tee sellaisia hommia kenenkään puolesta. Paitsi toki joskus tilanteen mukaan. Koska mikään periaate ei ole pätevä ilman poikkeuksia.
Lapsen on hankala lähteä siivoamaan jos homma tuntuu ylivoimaiselta. Ja aikuisenkin. Sen takia projektit kannattaa pilkkoa osiin tai tehdä vain osa hommasta tänään, koska huomennakin ehtii.

Meillä toimitaan siis näin:

Teen pikaisen skannauksen muutamasta asiasta.

1. Lasten jaksaminen. Kiukkuinen, väsynyt, iltahepulissa oleva lapsi ei iloisesti hypellen kerää sataa legoa lattialta.

2. Tavaramäärä. Jos edellä oleva kohta ei ole esteenä, ja tavaraa on paljon,saa lapsetkin tehdä hommia paljon. Jos vähän, mennään pienemmällä.

3. Kiire. Mikäli kohta on nukkumaan meno tai jonnekin lähtö, on mulle tärkeämpää olla ajoissa tai saada kohta vähän omaa aikaa, joten en pyydä paljoa. Mutta, periaatteesta kaikki kerää omat lelut ollaan siirrytty jokainen saa kerätä jotain. Oli se sitten leluja, aikuisten torkkupeittoja, veljen vaatteita, lehtiä mitä vaan. Tässä tehdään nyt yhteistyötä.

Tilanteesta riippuen lapset kerää 10 tai 5 tavaraa PAIKALLEEN. Ei riitä että ne viedään lastenhuoneen lelulaatikon päälle kasaan, vaan kaikki omille paikoilleen.

Samalla me vanhemmat tai Tyypin työtilanteesta riippuen vain minä, kerätään tavaroita, laitetaan tiskejä, pyykkejä mitä vaan. Ja tadaa, samassa ajassa vanhemmat on keränneet ainakin tuplaten sen määrän, joten 70 tavaraa pitäisi olla paikallaan. Helppoa kuin heinänteko!

Lasten kasvaessa olen tietenkin tarkentanut hommia niin, että kymmenen legoa ei todellakaan vastaa kymmentä tavaraa. Legot kokonaisuutena on yksi asia, tai jos niitä on paljon levällään, se voi toki olla yhden lapsen koko siivousurakka. Joskus pistetään musiikista volat kaakkoon ja siivotaan tanssien sata tavaraa. Välillä Tehoveljekset kisaa keskenään kumpi kerää enemmän. Siis ne saa kisan aikaan sii-vo-a-mi-ses-ta-kin.

Tällä meidän menetelmällä yleensä lapsilla ei ole mitään vaikeuksia motivoitua tavaroiden keräämiseen. Projekti on helposti hahmotettavissa koska ennalta on sovittu(määrätty) tavaroiden lukumäärä ja kaikki toimivat samaan aikaan. Se nyt olisikin, jos tässä itse saisi vaan kattella sohvalta kahvia siemaillen. Ei sentään.

AAMURUTIINIT HALTUUN
5 VINKKIÄ TOIMIVAMPAAN VANHEMMUUTEEN

Kommentit

  1. Asikainen Gonemaria on sovellettu meilläkin. Tänäänkin taas ihmettelin, miten puolet pesussa olleista sukista oli parittomia. Argh...
    Tuo musiikin tahtiin siivoaminen ja sata tavaraa saataisiin hyvin yhdistettyä, jos Antti Tuisku levyttäisi siivousbiisin nimeltä Sata tavaraa. Kun sata tavaraa lähtee täältä, niin mutsin ei tartte räjähtää, vai miten ne sanat menisivät...?

    VastaaPoista
  2. Ahhahaa loistava idea! Tekihän se Tuisku biisin hiihtämisestä, että siivoaminen vois olla seuraavaksi.
    GoneMarilla saa kyllä nopeasti karsittua tavaraa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti