MENNÄÄN METSÄÄN! TAMPEREEN JA LÄHIALUEIDEN NUOTIOPAIKAT

Kaikki nuotiopaikat, joilla me olemme käyneet ovat erittäin hyvin pidettyjä ja hyvin varusteltuja. Jokaisen metsäkävijän tuleekin muistaa jokamiehenoikeuksien lisäksi jokamiehenvelvollisuuksista, ja huomioida esimerkiksi, että roskat laitetaan niille kuuluville paikoille ja häiriön aiheuttaminen eläimille sekä ympäristölle on kielletty. Eli muistetaan kunnioittaa sekä luontoa itsessään, mutta myös sitä, että meillä mahdollisuus vierailla näin hyvin pidetyissä nuotiopaikoissa maksutta! 

nuotiopaikat lapsiperheille

Birgitan polku, Lempäälä


Birgitan polku on Lempäälän alueella sijaitseva, merkitty 50km reitti, jonka varrella on useita nuotiopaikkoja. Polun varrelta löytyy erilaisia taukopaikkoja perinteisistä nuotiopaikoista yöpyjien kotiin ja laavuihin. Kaikilla paikoilla on puut valmiina. Koko reitti on merkitty keltaisin nauhoin ja vaikka polulla ei ole talvikunnossapitoa, on suosituimmille nuotiopaikoille kulkua läpi vuoden. Huomioi, että osa reitin varrella olevista poluista kunnostetaan talviaikaan hiihtoladuiksi. (Lähde: Lempäälän kehitys Oy 2017)

1.       Saarikonmäen laavu
Tänne on helppo ajaa autolla ja itse kohteeseen on hyvin lyhyt metsäpolkureitti tai aavistuksen pitempi tasainen hiekkatiereitti, jota kulkee hyvin rattailla. Tarvittaessa Saarikonmäen laavupaikalle saavuttaessa olevan metsäautotien portin saa auki avaimella, joka on varattavissa ja haettavissa kunnan palvelupisteistä. Tarkempaa infoa täältä.

Saarikomäeltä löytyy laavu sekä erillinen nuotiopaikka, joten tänne mahtuu useampikin porukka samanaikaisesti. Lapset ovat täällä saaneet aikaiseksi hyvät leikit ison kiven ympärillä, ja metsäpolun varrelta. Maasto on metsäpaikaksi tasaista ja esitteen mukaan sopii myös hyvin liikuntarajoitteisille.

Parkkipaikka suunnilleen osoitteessa: Heposuontie 48, Lempäälä.

2.       Ammejärvi

Tämä on yksi meidän perheen suosikkipaikkoja. Kulkureitti pieneltä parkkipaikalta Sääksjärventien ja Kannistontien risteyksestä nuotiopaikalle on noin kilometrin mittainen, ihan oikea metsäpolku. Matka on lyhyt, mutta maasto vaihtelevaa kivikkoista, mäkistä ja metsäjärvien välissä kulkevaa reittiä. Vuosien saatossa maisema on muuttunut täydellisesti, sillä nuotiopaikan ympäriltä on kaadettu paljon puita.

Rattailla tätä reittiä ei kulje, mutta kävelijöille oikein mainio kohde jossa on laavu sekä avonaisempi nuotiopaikka. Paikalle pääsee Tampereelta myös bussilla (26 ja 50 ainakin) kun jää pois pysäkillä Karhumäki ja kävelee rautatiesillan yli lähtöpaikalle, jossa on kyltti Ammejärvi 0,8km.

Parkkipaikka: Sääksjärventie 2
Bussipysäkki: Karhumäki

3. Kaitajärvi

Pitempää taivallusta halajavat voivat jatkaa matkaa Ammejärveltä eteenpäin Kaitajärvelle. Matka on noin 3,7km ja perillä on kaminalämmitteinen kota sekä pari nuotiopaikkaa. 

4.       Kirskaanniemi

Hands down kaikkein kaunein maisemapaikka ja varmasti suosituin retkikohde Birgitan polulla on Kirskaanniemi. Täällä on kauniina päivänä aivan varmasti muitakin, mutta laavun lisäksi neljällä nuotiopaikalla on mahdollista löytää kyllä omaakin rauhaa, jos sitä kaipaa. Maisemat Höytämöjärven ympäröimässä niemen kärjessä, kallion päällä ovat ihastuttavat ja tänne kävellessä tuntuu, että tavoitellaan mäen huippua ja paluumatka onkin alamäkeä. Talvella Kirskaanniemeen pääsee myös Höytämöjärven jäätä pitkin.

Metsäreitillä ei rattailla pääse, mutta pitkospuita ja vaihtelevaa juurakkoista maastoa on lasten ollut hauska itse kävellä jo pienestä pitäen. Villin taaperon kanssa en tänne yksin lähtisi testaamaan omia reagointikykyjä, mutta kallion päällä on tilaa temmeltää kunhan on aikuisilla silmät selässäkin.

Parkkipaikkoja: Koipitaipaleentie 100

5.   Vähä-Riutta

Kohteena tämä on yksi suosikeistani, mutta reitti itsessään parkkipaikalta Savontien varresta on tylsää metsätietä (portti, ei kulkua omalla autolla). Viime syksynä paluumatkamme tosin kesti yli tunnin, sillä poikkesimme metsän puolelle hyville marja-apajille. Nuotiopaikka on kauniin järvimaiseman läheisyydessä ja paikalla on myös suojatumpi kotus.  Vähä-Riutalta on yhteys myös Kaarinanpolkuun.

Parkkipaikka: Savontie 652
Lapsiperheen nuotiopaikka
Kirskaanniemi

Kaarinan polku, Kangasala


Kaarinan polku on pääosin Kangasalla sijaitseva 60km mittainen vaellureitti, jonka varressa on kolme nuotiopaikkaa.

6.   Norojärven laavu

Norojärvelle saavuttaessa auton voi jättää Norontien päähän, 9 tien varteen hieman Onkijärven levähdyspaikan jälkeen. Metsätietä on noin kilometrin matka, jonka jälkeen on lyhyt vajaan 100m matka laavulle.

Tarvittaessa metsätietä voisi työnnellä vaikka rattaita, ja jos uskaltaa, jättää ne metsän reunaan odottelemaan paluuta. Täällä olemme vierailleet tuttavaperheen kanssa kerran, ja paluumatka venähtikin aika pitkäksi, sillä käännyimme siinä juoruillessa väärään suuntaan. Reitti olikin mukava metsäreitti ja lapsilla oli hauskaa kiipeillä kaatuneille puille ja kiville. Löysimme myös mehukkaita puolukoita (ja hirvikärpäsiä yök) joten pieni eksyminen ei haitannut ollenkaan. Onneksi matkassa oli puhelin ja karttapalvelut, niin tiesimme kuitenkin olevamme koko ajan matkalla kohti autoa.

Laavu paikkana oli kaunis, tosin aika mäkisellä paikalla ja järvi läheisyydessä, joten pienimpiä sai vahtia tiukasti.

Parkkipaikan osoite: Norontie, Kangasala

7.  Katajajärven laavu, Kangasala

Kangasalan asemalta ensin Wattipolkua pari sataa metriä, sitten oikealle haarautuvaa Lamminrahkantietä kunnes tie haarautuu kahteen. Siitä jatketaan oikealle tietä levennykseen asti, joka toimii parkkipaikkana. Parkkipaikasta kävellään muutama sata metriä takaisinpäin josta Kaarinanpolun viittojen mukaan voimalinjan alla pohjoisen suuntaan. Sieltä polku haarautuu oikealle metsään, josta noin sata metriä rantaan laavulle. Kävelymatkaa autolta laavulle n.400m. (Lähde)

Parkkipaikka: Osoitteeesta Lamminrahkantie 47 jatketaan oikealle kunnes levike oikealla puolen tietä.

8. Vesi-Pirkkojen laavu

9-tieltä Jyväskylää kohti ajettaessa, Ruutanan Shellin jälkeen ensimmäinen kunnon risteys vasemmalle, Käpykankaantietä niin kauan kunnes vasemmalle erkanee Persontie. Persontietä ajetaan kunnes tie tekee voimakkaan mutkan vasemmalle. Auto pysäköidään tien varteen. Mutkan jälkeen n.100m päästä erkanee Kaarinanpolku oikealle, jota pitkin kävelyä noin 50-60m. Kotalaavu näkyy oikealla mäntyjen välissä.(Lähde)

Parkkipaikka: Mutka, jonka jälkeen tien varteen auto pysäköidään, Persontie 128.

Sattumia

9.  Matinsaari, Kangasala

Jos sulkee silmät (ja korvat) takana humisevalta Sahalahdentieltä, voi nauttia ympäröivästä kauniista järvimaisemasta Pelisalmen sillan ympäristössä. Tarkalleen en muista mistä mihin olimme matkalla, mutta poikkesimme tälle nuotiopaikalle aurinkoisena kesäpäivänä, nuorimpien lasten nukkuessa takapenkillä.

Nuotiopaikat ovat siis askeleen päässä parkkipaikasta, joten jätimme ovet huoletta auki ja lapset heräilivätkin valmiiksi paistetuille makkaroille. Rantakivikossa otimme muutamia kuvia ja kätkökin tuli bongattua. Tämä paikka suosituksena, jos kaipaa taukopaikkaa tai vain nuotion käyttömahdollisuutta, mutta huomioi että puut pitää tuoda itse!

Osoite: Sahalahdentie 518

10. Rissan laavu, Kuohenmaa Kangasala

Tulikartta.fi tietojen mukaan täältä löytyy nuotiopaikka Rissanrannasta. Tarkempia tietoja, esimerkiksi parkkipaikasta ei ole.

Lapsiperhe nuotiopaikat
Ammejärvi
11. Niihaman Maja, Tampere

Kaupunkilaisen kesämökki, monipuolinen Niihaman maja Tampereella. Tänne olemme karauttaneet talvipakkasilla luistelemaan sekä kesäiltana juhannuksen viettoon. Tälle reissulle ei tarvitse välttämättä valmistautua mitenkään, sillä kioskista saa ostettua kaikkea tarpeellista makkarasta nuotiopuihin, pikkurahalla tai vaihtoehtoisesti tuoda omat mukana.


Osoite: Pikku-Niihamantie 98, Tampere

12. Lamminpään ulkoilumaja

Ulkokuntosalin vieressä on grillikatos, joka on kaikkien vapaassa käytössä. Omat puut mukaan.

Osoite: Velodromintie 45, Tampere

13. Viikinsaari

Kesäaikaan yksi ihana retkeilykohde on Viikinsaari, jossa on myös mahdollisuus grillaushommiin. Laivaliikennettä Laukontorilta kulkee tänä vuonna 30.5-13.8

Lähtöosoite: Laukontori, Hopealinjat


Nuotiopaikka Tampere
Ammejärvi14. Yltä ja Alta, Pinsiö

Up & Under on Nancy Holtin taideteos, joka sijaitsee Nokian kaupungin omistamalla maalla, Hämeenkyrön kunnassa. Harjulla sijaitseva laavu on samalla teoksen näköalapaikka. Omat puut mukaan!

Osoite: Sasintie 555, Pinsiö

15. Pikku-Ahveniston laavu, Ylöjärvi
Järven ympäri kiertää helppokulkuinen 1,5km luontopolku. Rannassa on nuotiopaikka/laavu, joka on vapaasti käytössä. Maastossa saattaa olla kyykäärmeitä.

Parkkipaikka: Hopeatien varrella. Autot ehdottomasti sinne, ei Pikku-Ahveniston päärakennuksen luokse! Laavulle vievän tiepuomin aukaisua voi erityistapauksissa tiedustella Ylöjärven kaupungin teknisestä keskuksesta. (Lähde)

Lapsiperhe nuotio
Pikku-Ahveniston laavu, kuva:Ylöjärven kaupunki
16. Seitsemisen kansallispuisto, Ylöjärvi

Seitsemisestä löytyy useampi myös lapsiperheille soveltuva luontopolku sekä luontokeskus. Tarkemmat tiedot ja nuotiopaikat täältä!

Osoite: Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure17. Pappilanniemi, Pirkkala

Pirkkalan seurakunnan Pappilan alueen nuotiopaikat, laavu, lintutorni ja muut virkistysalueet ovat vapaasti käytettävissä silloin kun alueella ei ole seurakunnan omaa toimintaa. Tarkista tarkemmat ohjeet täältä!

Osoite: Pappilantie 65, Pirkkala18. Kintulammin retkeilualue, Tampere


Vasta kunnostettu, patikointireitit tampattu ja upouudet laavut(4kpl) rakennettu. Tarkemmat tiedot hienoilta ja informatiivisilta sivuilta täältä. Suora lainaus parkkipaikasn sijainnista "Saapuminen Tampereen suunnalta tapahtuu kääntymällä Kaitavedentieltä (tie 338) Sorilan risteyksen kohdalla Pulesjärventielle. Alueelle pääsee Pulesjärventieltä kääntymällä joko Kintulammentielle tai Keltolahdentielle. Molempien teiden varrelta löytyy P-alue, joista pääsee kätevästi sujahtamaan retkeilyalueen uumeniin sen eri puolilta."Osoite: Kintulammentie/Keltolahdentie


Tässä ei varmasti ole lähialueiden kaikki lapsiperheille sopivat nuotiopaikat. Muokkaan mielelläni listaa jos sieltä löytyy virheitä ja lisään paikkoja! 

Blogissa muitakin lapsiperhekohteita:

Kommentit

 1. Mahtavaa Henni! Ja kiitos näistä vinkeistä! Ihanaa kevättä teidän perheelle, nyt ei ainakaan ole ötököitä metsässä! :)

  terv. Salla ja Hugo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Hirvikärpäset ei kyllä ole mun suosikkeja,joten kevät ja myöhäinen syksy on parasta patikointiaikaa :) Ja ihanaa kevättä myös teidän pesueelle <3

   Poista
 2. Kiitos mahtavasta listasta! Tätä olen käyttänyt apunani paljon erilaisten retkien suunnittelussa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti