TAMPERELAISEKSI KASVAMASSA

Nyt on Tampereella sini-oranssipaitaiset juhlineet, taivaalle ammuttu lottovoittajien raketit ja teekkarit uitettu koskessa. Yhtä railakasta juhlimista ja urheilujuhlantuntua koko viikonloppu!

Itsehän olen lähinnä pyyhkinyt suupielet sokerista ja höpötellyt ystävien kanssa niin paljon, että maailman on pakko olla ihan vähän parempi paikka. Tänään kävimme sentään vilkaisemassa tamperelaisten erikoisuutta, teekkarien kastetta, kuten aina ennenkin.
Olen asunut Tampereella kolmetoista vuotta, lähes koko aikuisikäni. Olen saanut rakentaa ympärilleni minun kaupunkini ja valita ne jutut kaupungin kulttuurista mitkä itse haluan. Omien lasten myötä tästä kaupungista on kuitenkin avautunut hurjasti uusia asioita, perinteitä ja tapoja, jotka näyttäytyvät usein juuri juhlapäivinä.

Pelaavat Tehoveljekset sitten sulkapalloa, jalkapalloa tai ilmapallotennistä "ooksää Ilves, mää oon Tappara"- kuuluu lähes joka kerta pelin tohinassa. Vanhempien ei tarvitse olla jääkiekkoon kallellaan, tässä kaupungissa ei voi välttyä kiakkokeskustelulta. Työskennellessäni päiväkodissa, jopa kaksi vuotias on kysynyt minulta "kumpaa sää kannatat?".

Teekkareiden kaste Tammerkoskessa, on jokavuotinen hullunkurinen perinne. Hullunkurisen siitä tekee lähinnä se, että joka ikinen vappu, valtava ihmismeri saapuu katsomaan vuodesta toiseen samaa ohjelmanumeroa.

Nostureissa roikkuviin koreihin kiipeää kymmenkunta tulevaisuuden toivoa kerrallaan. Skumppapullot kuohuten, ylioppilaslakki kallellaan, vain päästäkseen kastelemaan itsensä keväisen kylmään koskeen. Tätä siis noin 750 opiskelijan verran. Joka vuosi (since 1966) operaatio näyttää aivan samalta, mutta pakkohan se nyt on mennä katsomaan kiljuvatko tämän vuotiset opintojensa alkutaipaleella olevat opiskelijat enemmän kuin viime vuotiset versiot.Siellä koskenrannassa jälkikasvu sitten mietti, että onkohan teekkariksi järkevää ruveta kun on vähän kylmännäköistä tuo vesi. Sen enempää opiskelijoiden riennoista vapun aikaan en ajatellut vielä kertoa, mutta ylioppilaslakit ja tupsut aiheuttavat joka vuosi keskustelua ja niistä keskustelimme jälleen. Lukioon Esikoinen on menossa kuulemma siksi, kun sitten saa heitellä karkkia rekasta ja lehdessä on kuvat hienoista piirrustuksista rekan kyljessä. Niin tai näin, tässä kasvetaan nyt tamperelaisiin perinteisiin.

Kommentit