LASTEN TÄMÄN HETKEN SUOSITUIMMAT LUKEMISET

Kolmen vauhdikkaan pojan perheessä on ihanaa, että kirjat ovat aina olleet kaikille lapsille mielekkäitä. Toisinaan kun vauhti kiihtyy sisätiloissa vähän liiaksikin, on rauhalliset kirjanlukuhetket aika luksusta.

Silloin kun lapset eivät olleet vielä päiväkodissa, yksi lempperipäivistäni oli kirjastopäivä. Kuulokkeet korvilla Esikoinen saattoi kuunnella puolenkin tunnin äänisadun ja lukemista valikoitiin hartaudella. Joko kahvilan tarjoilujen tai eväiden jälkeen käveltiin kotiin rattaat ja reput täynnä itse valittuja lainakirjoja. Kotiovesta sisään ja jokainen pellavapää sujahti kirjapinon viereen onnellisena lukemaan, siksi aikaa kun minä tein ruokaa.

Kirjastoissa on kirjojen lisäksi lapsille suunnattuja tapahtumia, lukuhetkiä, elokuvaesityksiä ja erilaisia vierailijoita. Meidän lomasuunnitelmiin kuuluu ainakin yksi tai useampi bussiretki johonkin, meille uuteen kirjastoon. Kirjastoja on Tampereella 14 kappaletta! Lisäksi keskustassa sijaitsevassa Lastenkirjainstituutissa on huikea kokoelma lasten- ja nuorten kirjoja aina 1700-luvulta tämän päivän uutuuksiin.

Meidän lähikirjasto, eli pääkirjasto Metso on mennyt remonttiin, joten viime aikoina ollaan lasten kanssa tutkailtu entistä tarkemmin kotoa löytyvää kirjavarastoa. Esikoinen ei vielä osaa 6 vuoden ikäisenä lukea, eikä toki kaksi nuorempaa veljestäkään. Iltasatu meillä luetaan lähes joka ilta, lisäksi toisinaan sylikkäin lueskellaan päivällä yhden lapsen kanssa ja aina reissuun mukaan jokainen raahaa valitsemiaan kirjoja. Useimmiten lapset rauhoittuvat kuitenkin itsenäisesti katselemaan kirjoja, eivätkä välttämättä tarvitse ketään lukemaan tekstiä sen enempää. Hurraa!
Postauksen *linkit Affiliate-linkkejä.

Ostan myös paljon lastenkirjoja, eniten käytettynä, mutta uutuudet tykkään hankkia Adlibrikseltä*, koska yksityishenkilöille ei tule ollenkaan postikuluja ja tarjouksia on usein.

Suosikki-kirjoja, joita lapset lukevat itsekseen tällä hetkellä ovat:

Tatu&Patu-kirjat. Edelleen ja aina. Elokuvakin löytyy. Kirjoista löytyy aina jotain uusia pieniä yksityiskohtia ja kun tarinat on tutut, saattaa Keskimmäinen katsella keskenään vain yhtä aukeamaa pitkän aikaa, jota sitten käyn tulkkaamassa jos on tarpeen. Nyt vasta tätä juttua kirjoittaessani huomasin, että Havukaiselta ja Toivoselta on myös ilmestynyt täytettävä Tatu&Patu ja Meidän vauva-kirja! Mieletön! Tällainen olisi kyllä hitti isoveljesten käsissä. Harmillisesti Taaperokin on jo 2 vuotta ja vauvakirja täytetty (no on siellä ainakin synnytyskertomus). Tarttee siis toivoa uutta vauvaa, hahah.

Mauri Kunnaksen kuvitus on ajatonta. Omasta lapsuudesta lähes ehjin nahoin selviytynyt Hui Kauhistus!-kirja on mökillä ja lapset lukevat sitä joka kesä innoissaan. Kirjastosta Tehoveljekset valikoivat lähes poikkeuksetta jonkun Mauri Kunnaksen kirjan matkaan. Herra Hakkarainen jaksaa aina naurattaa ja tietokirjoina menevät Koiramäki-sarjan kirjat tutkitaan uudestaan ja uudestaan.

Mulle ei ihan aukea miksi on niin kiva katsella kuvia leluista. Mutta, erityisesti rakentelija-Keskimmäinen jaksaa lukea tuntikausia lego-katalogia tai erilaisia Legorakentelun opaskirjoja.  Ninjago-kirjoja  meiltä löytyy myös muutama ja onhan se on ihan mukavaa, että leikki syvenee myös näiden kirjojen kautta.

Kaikki erilaiset puuhakirjat kuten Etsi ja laske ja Missä Vallu? ovat nyt myös suosiossa ja niitä jaksetaan katsella uudestaan ja uudestaan.

Aku Ankat. Näiden suosio kyllä yllätti itseni. En ollut ajatellut, että jo neljä vuotias jaksaa lukea itsenäisesti ja toisaalta myös kuunnella pitkäjänteisesti sarjakuvia. Ensi alkuun ajattelin, että kotoa jemmasta löytyvät lehdet riittäisivät, mutta sittemmin pyysimme jo appiukolta apua ja saimmekin ison muovikassillisen ankkalinnan tarinoita. Nyt nekin on jo moneen kertaan kulutettuja, joten kaikista periaatteistani huolimatta olen alkanut pohtia Akkarin tilaamista kotiin.


Mitä kirjoja teidän, vielä lukemaan oppimattomat, leikki-ikäiset lapset lukevat mieluiten?

Kommentit

 1. Aku Ankat jyrää. Todellakin, suosio on yllättänyt. Meillä niitä selaavat kaikki pojat, 1,5-vuotiasta myöten. Etenkin 5v viihtyy joka päivä pitkät tovit nenä kiinni akkarissa. Kiinnostui niistä joskus 2-vuotiaana ja on siitä lähtien imenyt oppia Aku Ankan taskukirjoista niin hyvässä kuin pahassa. Monesti kun ihmettelee, mistä on jotain oppinut niin kuulemma aksarista ja osaa tarkasti kertoa mistä taskarista ja mistä tarinasta kyseinen oppi on imetty. Ja meillä Aku Ankan taskukirjoja on varmasti satoja, kiitos isännän nuoruusvuosien keräilyn.. Lehtikin tulee kotiin, vaikka kallis onkin. Ihmeesti noista sarjakuvista näköjään saa irti vaikkei osaa lukea.

  Ekaluokalle menevä vielä lukutaidoton esikoinen tykkää kuunnella pidempiä kirjoja,joita on luettu iltasatuina muutama lukukerrallaan. Haluaa myös aina lainata kirjastosta pidempiä tarinoita äänikirjoina (ja usein samoja uudelleen ja uudelleen). Suosikkeihin kuuluu mm. Astrid Lindgrenin tuotantoa, Onnelit ja Annelit, Heinähattu ja Vilttitossu, Maukka ja Väykkä, Puluboi ja poni.. 5-vuotias haluaa lainata aina uudelleen ja uudelleen äänikirjana Niko Lentäjän pojan tarinan. Koko perhe taitaa osata vajaa neljä tuntia kestävän kirjan ulkoa. 😬

  3-vuotiaan suosikkeja ovat Mimmi Lehmä-kirjat, Viiru ja Pesonen, Miina ja Manu.. 1,5-viotias kantaa luettavaksi enimmäkseen eläinkirjoja.

  VastaaPoista
 2. Meillä myös noita samoja ollut ahkerasti iltasatuina! Maukka ja Väykkä on ihan jäänyt meiltä lukematta! Täytyykin kurkata onko niitä seuraavalla kirjastoreissulla vapaana, kiitos ideasta! Nyt luetaan mun lapsuudesta säästynyttä Pekka Töpöhäntä-sarjaa :)

  Reilu 2-vuotias tykkää ihan hirveästi kaikista kirjoista, joissa on erilaisia hälytysajoneuvoja ja työkoneita. Niin vaan luulin, ettei meillä ole ketään autopoikaa, mutta taitaa tuosta nuorimmaisesta sellainen tulla.

  VastaaPoista
 3. 5-vuotiaalla Tatut ja Patut, kohta 8-vuotiaalla Harry Potter.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun oppii lukemaan aukeaakin ihan uusi maailma lukemisen suhteen!

   Poista

Lähetä kommentti