SUKELLA LEIKIN MAAILMAAN HERRA HAKKARAISEN TALOSSA

Me vietettiin koko perheen kanssa leikintäyteinen päivä Herra Hakkaraisen talossa, Sastamalassa. Koko talo ja pihamaa on täynnä katseltavaa ja ihmeteltävää, sekä mikä parasta -toinen toistaan kutsuvampia asetelmia roolileikeille! Herra Hakkaraisen talo oli täydellinen jatkumo minun tämän kesän Kunnas teemalle, sillä olenkin kirjoittanut aiheesta lasten suosikkilukemisto postauksessa sekä käytyämme katsomassa Hui Kauhistus!-lastennäytelmää Tampereen komediateatterissa.Sain mahdollisuuden vierailla perheeni kanssa Herra Hakkaraisen satutalossa, joka sijaitsee itse Mauri Kunnaksen lapsuusmaisemissa. Matkalla kohteeseen olikin hauska katsella erilaisia taloja, jotka muistuttivat joitakin tuttuja kuvituksia ja samalla pääsi vähän Koiramäen fiilikseen. Hakkaraisen talo on täynnä eri Kunnaksen satuihin perustuvia tarinoita toiminnallisessa muodossa. Mukanamme olivat omat 6-, 5- ja 2-vuotiaat poikamme, joiden ikäisille kohde on mitä loistavin.

Mauri Kunnaksen kirjoissa on paljon katseltavaa, ja se näkyi myös Hakkaraisen talossa. Kaikki huoneet on rakennettu niin, että jo ovelta on helppo eläytyä mukaan tarinaan. Esikoinen solahti suoraan ritarin rooliin saatuaan vaatteet päälle ja ilahduin myös muiden lasten jalomielisyydestä ottaa suorilta prinsessaksi itsensä esitellyt tyttönen mukaan yhteiseen leikkiin. Korkealle linnaan kiivennyt Esikoinen jakeli ohjeita muille, mutta kuunteli myös muiden lasten ehdotuksia ritarilinnakkeen puolustamisen strategiasta. Taaperon miekoista kuului "pum pum", eikä isompia tuntunut yhtään haittaavan pienemmän vähän väärin ymmärretty esineen käyttötapa.
Taapero on nyt 2v4kk iässä esineleikin vaiheessa, jossa hän toistaa usein samoja arkisia puuhia mitä on nähnyt aikuisten tekevän. Tähän parhaiten sopivat koti- ja autoleikit, joihin vierailukohteestamme löytyi useampi mielikuvitusta rikastava asetelma. Hakkaraisen Yö-kirjaan perustuvassa huoneessa Taapero laski astioita, tiskasi, keitti äidille kahvia ja asetteli purkkeja järjestykseen. Koiramäen Sekatavarakaupassa hän pääsi harjoittelemaan yhteisleikkiä muutaman hieman vanhemman ja enemmän puhuvan lapsen kanssa, ja äidin silmät ahmivat sievän kaupan purnukoita ja muita vanhoja tavaroita. Tilat oli rakennettu täydellisesti lapsen leikkiä ajatellen, ja nurkista löytyi aikuisille pieniä jakkaroita, joilta tarvittaessa auttaa lasta leikkimään yhdessä muiden kanssa ja osallistua leikkiin.

Pääsin maistamaan makkaraa, punajuuria ja yhden lapsen myydessä minulle tikkaria, ostin saman tuotteen jäätelönä toiselta. Lapsen mielikuvitus vie roolileikkiä juuri siihen suuntaan, mikä hänelle itselleen parhaiten sopii, eikä tehtäväni aikuisena ole tietenkään korjata mitään mikä ei vahingoita toista tai lasta itseään. Kaikesta alan koulutuksesta ja työkokemuksesta huolimatta en ole erityisesti mikään leikkivä äiti, mutta ajattelen että aikuisen pääasiallinen tehtävä onkin mahdollistaa leikki luomalla sille tilanteita ja lisämaustaa leikkiä eteenpäin. Lapsi ei leiki oppiakseen, mutta oppii leikkiessään. Leikin avulla lapsi jäsentää oppimaansa ja Hakkaraisen talo on juuri täydellinen kohde leikkimiselle. Rohkaisisinkin vanhempia ottamaan sen leikkimiekan käteen lapsen pyytäessä ja hörppäävän teetä kaupassa, se ei vaadi näyttelijän taitoja, mutta lapsi saa vahvistusta omalle tuiki tärkeälle kasvun vaiheelleen.Tehoveljeksille talo antoi sopivasti fyysistä tilaa liikkua, kiivetä ja leikkiä vähän vanhemman lapsen syvempää eläytymisleikkiä. Esikoinen upposi syvälle tarinanluomisen maailmaan nukketeatteria tehdessään ja läväytti ilmoille kaikki osaamansa kirosanat Koiramäen Tildan äänellä. Olisin ehkä halunnut vajota johonkin Suutarin pajan pöydän alle piiloon, mutta keräsin kaikki vanhemmuuden rippeeni ja esityksen jälkeen opastin, että tää on nyt just sellanen tilanne missä niitä kirosanoja ei ehkä ole sopiva esitellä. Esikoisen vastalause oli, että olen selitellyt Sannin Mitähän v****a sillä, että taiteessa on lupa kiroilla. Point taken.

Lapsilla on huikean hieno taito saada ystäviä tuosta noin vaan ja hieman varautuneempi Keskimmäinenkin löysi leikin jos toisenkin monesta tilanteesta. Toisinaan näissä satukohteissa on paljon katseltavaa, mutta ei paljon mitään tekemistä. Herra Hakkaraisen talo on monesta kohteesta poikkeus, sillä jokaisessa tilassa olisi voinut viettää helposti tunninkin leikkien ympärillä olevassa maailmassa aina uutta roolia.

Erityisen mielekäs kaikille lapsille oli kesäinen autopiha, jossa polkuautojen lisäksi oli huomioitu hyvin eri-ikäiset vierailijat. Viime kesänä olisin todennäköisesti viettänyt aikaa vuosikkaan kanssa polkuautorataa liki olevassa hiekkalaatikossa. Tällä kertaa pari vuotiaan vauhti-Taaperon mieleen oli vieressä oleva suuri ajettava bussi, jossa Tyyppi sai istua aika monta eri matkaa. Esikoinen löysi sisäisen yrittäjänsä ja kauppasi autopesuja kovaan ääneen "kuuden euron hyperalennuksella!" ja Keskimmäinen tankkaili auliisti pienempien autoja.
Mauri Kunnaksen kirjoissa oivallisesti toteutettu historian ja kulttuurin kerronta huumorin avulla, näkyi myös Herra Hakkaraisen talossa. Aikuisillekin riitti hymisteltävää kylteissä ja teksteissä, lasten leikin seurannan ohessa.

Extrapisteet

  • jokaisen leikin roolivaatteista
  • todella järkevästä hinnoittelusta
  • ystävällisestä asiakaspalvelusta


Tajusin vasta nyt, että Hakkarainen unissakävelee talossaan läpi vuoden, joten meidän perhe vierailee tässä kohteessa varmasti kesäsesongin ulkopuolellakin!

Kommentit

  1. Ei vitsit, nyt kyllä harmittaa! Mä just tänään ajelin Porista Helsinkiin lasten kanssa ja oli aikomus käydä tuolla! Mutta sitten vettä satoi niin kaatamalla ja muutenkin fiilis oli Porista lähtiessä niin jännittynyt (lapset ei ole mitään kovin helppoja automatkustajia) että päätimme surauttaa suorinta tietä kotiin ja jättää Sastamala väliin.

    Ja nyt harmittaa! Paikkahan olis tosi kiva ja uppois ihan varmasti mun muksuille! Mutta kiva kuulla, että on läpi vuoden auki. Ehkä mennään ystäväperheen luokse Poriin joku kerta sillä tavalla, että mahdutetaan reissuun mukaan myös tämä kohde.

    Kiitos kivasta jutusta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti