6 VINKKIÄ PÄIVÄKODIN ALOITTAMISEEN

Päiväkodin aloitus aiheuttaa vanhemmassa monenmoista mietintää. Jännitystä, ahdistusta ja ehkäpä stressiä. Mitä kaikkea pitäisi muistaa? Entisenä (ja ehkä vielä tulevana) päiväkodin työntekijänä ja kolmen päiväkoti-ikäisen lapsen vanhempana listasin tärkeimmät asiat, joiden avulla tämä uusi elämäntaipale alkaa teillä molemmilla sujuvasti.


Nimikoi. Silitettäviä tarroja, ommeltavia lappuja, liimattavia tarroja, tussilla ihoteippiin tai nimikirjamet pesulappuun Aivan sama! Tyylillä ei väliä, mutta niistä vaatteista ja kengistä puuttuu nimi, niin se on varma että ne on jonkun toisen päällä. Ja jos olet kuten minä ja muistat nimikoida ekat kamat elokuussa, mutta sen jälkeen alat löytämään lapsen vaatteita lähinnä "Nimettömät"-laatikosta, niin päiväkodin ilmoitustaululta yleensä löytyy permanent tussi meille tumpelovanhemmille.

Sään mukaiset vaatteet. Itsehän en koskaan lue säätiedotuksia vaan menen ulos sen mukaan miltä siellä näyttää, eli aina liian vähäisellä vaatetuksella. Ja lapsiakin puen kotona välillä vähän arvalla. Mutta päiväkodissa lapset ulkoilee sateella, talvipakkasilla, kesähelteillä, harmaassa loskassa, vaikka niiden äiti ois unohtanut pakata hanskat/hatut/saappaat. Jokaiselle kelille sellaiset vaatteet, että niillä pystyy jotain pihatouhuja tekemäänkin. Yleensä päiväkodin eteisissä voi säilyttää sadekamoja, äläkä loukkaannu, jos joku ystävällisesti huomauttaa, että voisitte välillä viedä ne vaatteet pesuunkin. Niin unohtaa kolmetoista muutakin vanhempaa. Myös sisävaatteet sais olla mallia käytännöllinen, ei sievä, mutta hankala.

Tossut. Päiväkodin lattiat voi olla vilpoiset, tahmaiset ja ennen kaikkea liukkaat. Tossut voi olla minkälaiset vaan, mutta taipuvalla pohjalla mieluusti, jotta lapsi voi istua lattialla, leikkiä ja touhuta. Omilla lapsilla oli viime toimintakaudella Reiman uimatossut, joita ei näyttänyt enää Reimalla olevan, mutta Ellokselta löytyy. Uimatossu hengittää, ei purista ja kuivuu sikanopeasti pesun jälkeen taas käyttöön. Tykkäsimme!

Sano, kysy, kuuntele -yhteistyö on A ja O. Sinun maailman tärkein ihmisesi on astumassa uuteen, omaan maailmaan, johon sinä, ehkäpä ensimmäistä kertaa, et näe taukoamatta. Et tiedä millä tuulella lapsi herää päiväunilta, etkä näe ilon kiljahduksia sormivärimaalauksesta. Päiväkodin aikuiset ovat kuitenkin työpaikallaan sinun lastasi ja sinua varten. Ammattitaitoinen varhaiskasvattaja on sensitiivinen lapsia kohtaan ja halukas tekemään juuri sinun kanssasi hyvää yhteistyötä. Käytä aikaa tutustumiseen, jos sinusta siltä tuntuu. Kerro lapsestasi ja perheestäsi kaikki minkä ajattelet helpottavan teihin tutustumista. Kerro huolestasi, kun pelkäät, että lapsesi jää ilman syliä tai mietit yöllä, että onkohan hänellä yhtään leikkikaveria. Jos olet sitä mieltä, että lapsi on heti kuin kala vedessä -hus pois omiin menoihisi siitä, ilman huonoa omaatuntoa. Kuuntele, mitä päiväkodin lastentarhanopettajat ja lastenhoitajat sinulle lapsen päivästä kertovat ja jälleen kerran kysy, jos joku jää kaihertamaan. Kerro, ettet ymmärtänyt miksi lapsesi kanssa toimittiin kuten toimittiin, päiväkodin aikuisten tehtävä on perustella kaikki toimintatavat. Joskus toimintatapoja raamittavat muut reunaehdot, kuten päiväkodin ateriarytmi tai ryhmän koko, joihin yksittäinen työntekijä ei juurikaan voi vaikuttaa. Päiväkodin toiminnassa ei kuitenkaan saa olla mitään salaisuuksia (salassapidettäviä tietoja ovat tietenkin kaikkiin muihin lapsiin liittyvät asiat) ja toimivan yhteistyön kannalta avoimuus on tärkeää molemmin puolin. Uusi vasu on lainvoimainen ja siinä mainittu pedagoginen dokumentointi tarkoittaa myös sitä, että sinun silmiisi, korviisi ja käsiisi pitäisi tulla informaatiota siitä mitä päiväkodissa suunnitellaan, mitä lapsesi on tehnyt ja oppinut.

Osa postauksen linkeistä on affiliate-linkkejä.

Pysy kartalla. No sitten tulee se arki ja päiväkoti tuntuu soljuvan, omat työt/opinnot muut on hanskassa ja elämä kulkee, mutta vähän kiireessä. Päiväkodin ovessa on pari viikkoa ennen pihatapahtumaa lappu, juu ok tullaan kyllä. Valokuvauksesta muistutetaan Muksunkirjassa/Tenavanetissä/muilla sähköisillä ilmoitustauluilla. Loma-ajan hoitokysely tulee sähköpostiin ja lapsen naulakkoon. Ja sitten saavut paikalle sinä aamuna kun muut lapset seisoo parijonossa ulkona ja ryhmän opettaja huikkaa, että hyvä ehditte just ennen retkeä! Hemmetin retkivarustus! Älä ole, kuten minä, joka unohdan KAIKKI tapahtumat mitkä ei ole kalenterissa ja hukkaan KAIKKI irtonaiset paperit. Niitä kaikenmaailman kyselyitä ei tehdä, jotta työntekijöillä olisi ylimääräistä pikkupuuhaa näpytellessä kaikenlaisia ilmoituksia, vaan toiminnan suunnittelu vaatii tietoa siitä ketä on paikalla milloinkin. Myös päiväkodin aikuisilla on lomia ja koulutuspäiviä, joiden ennakkoon suunnittelu on usein riippuvainen lasten hoitoajoista. Ja tietenkin päivittäiset työvuorot pyritään järjestämään niin, että henkilökuntaa on paikalla silloin, kun on eniten tarvetta.

Ja sille ihan ekalle päivälle. Luota itseesi, luota lapseesi ja luota lapsen opettajiin ja hoitajiin. Valmistele lasta alkavasta päiväkotitaipaleesta, kerro, kuvita mikä ikinä teidän perheessä toimii. Kun sinä näytät lapselle, että sinä luotat hänen hoitajiinsa, myös lapsi tietää, että hän voi aikuisiin luottaa. Kerro lapselle, että tulet saattamaan hänet aamupalalle ja sitten lähdet. Ja sitten todella sanot hei hei, ja lähdet. Ei takaisinpalaamisia, lisämoikkaushuikkauksia ovelta, ei ikkunaan koputteluita. Mene ja itke vasta autossa. Kyllä se siitä, pärjäät kyllä.

Kommentit