TEKEMISTÄ, TUKEA JA TOIMINTAA LAPSIPERHEILLE TAMPEREELLA.

Hoi kaikki vanhemmat, jotka etsitte itsellenne ja lapsillenne harrastusta, tekemistä, johonkin kuulumista tai tietoa, apua ja tukea vauvan odotuksesta erinäisiin perhe-elämän kiemuroihin!

Tiesitkö, että Tampereella toimii roppakaupalla erilaisia yhdistyksiä, jotka tarjoavat vertaistukea, harrastustoimintaa ja ohjausta vaikka mihin!Toimin marraskuussa vapaaehtoisena Lasten Oikeuksien Päivän tapahtuman eli tuttavallisesti LOPin järjestämisessä Tampereen lapsiasiamiehen apuna. Tapahtumaan osallistuvat toimintapisteiden pitäjät ovat pääasiassa kolmannen sektorin yhdistyksiä sekä kaupungin tahoja, jotka tekevät työtä lapsiperheiden parissa Tampereen seudulla. Ajattelin tehdä oman osani tiedon levittämisestä ja jakaa pitkän listan tiivine esittelyineen niistä tahoista, jotka tuota kyseistä tapahtumaa olivat rakentamassa.

Toimela / YSTI ry tarjoaa Hervannan alueen lapsille ja nuorille avoimen paikan, jossa viettää aikaa pääasiassa arki-iltapäivisin, kuulua yhteisöön ja osallistua ohjattuun maksuttomaan toimintaan. Toiminta on tarkoitettu itsenäisesti kulkeville 7-17-vuotiaille lapsille.

Setlementti Tampere ry:n Tesoman yksikkö eli Wihreä Puu on avoin, maksuton kohtaamispaikka, jossa järjestetään säännöllistä viikkotoimintaa, ryhmiä, tapahtumia sekä retkiä. Tarjolla on mm.avointa perhetoimintaa aamupäivisin, iltapäivisin ohjelmaa koululaisille ja ikäihmisille bingoa.

Tampereen seurakunnat järjestävät runsaasti toimintaa perheille. Esimerkiksi Tuomiokirkko seurakunnan valikoimasta löytyy avoimia perhekerhoja ja päiväkerhoja lapsille, sekä sukupolvia yhdistävä Ainot ja Einot. Kalevan kirkon tiloissa toimii myös kultturien kohtaamispaikka Marhaban. Seurakunnilta saa myös apua erilaisiin ongelmatilanteisiin mm.perheneuvontaa ja pariterapiaa. Toimintaa on ympäri kaupunkia.

Taito Pirkanmaa ry ja Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä tarjoavat monenlaisia käsityöelämyksiä.
Käsityökoulu Näpsä Tammelassa antaa taiteen perusopetusta 4-vuotiaasta ylöspäin, myös aikuisille. Näpsällä on myös avoimia käsityöpajoja aika ajoin, sekä työpajoja erilaisille ryhmille. Taito Pirkanmaan muita taitokeskuksia löytyy Epilästä, Hervannasta ja Tampereen sivukunnista. Näissä järjestetään mm.syyslomaleirejä. sekä vauvojen värikylpyjä.

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEssa tuotetaan Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelmaa tamperelaisille lapsille eskarista ysiluokkaan. TAITE myös toteuttaa vauvojen värikylpyjä lapsiperheille, kehittää Konkarit-toimintoja ikäihmisille, koordinoi luotsitoimintaa sekä tekee kotouttavaa kulttuurikasvatusta. Tampereen kulttuuritoimintaan lapsille ja perheille kannattaa tutustua myös täältä ja ehdottomasti vierailla tietenkin Rullassa, joka ensi vuonna muuttaakin Finlaysonilta Kulttuuritalo Laikkuun Vanhalle kirjastotalolle. Muuton aikana Rulla on kiinni 28.1-28.4.2018, mutta vierailee erilaisin työpajoin ympäri kaupunkia.

Perheiden talo on Tampereen kaupungin koordinoima yksikkö Tammelassa, jossa erilaisia vertaistukiryhmiä, perhekahviloita, neuvolakioskia, ohjausta ja Mukulapysäkkiä organisoivat kaupungin omat tahot yhdessä eri yhdistysten kanssa. Lapsiperheiden palveluohjaajan juttusille voi kävellä arkisin klo 9-11, muina aikoina yhteyttä voi ottaa Pyydä apua!-napin kautta koska tahansa. Tiedäthän, että mikään huoli ei ole liian pieni jaettavaksi <3

Virkistystoimintaa ja vapaa-ajan palveluita tarjoava Parasta Lapsille Tampereen osasto ry. pitää erilaisia leirejä kouluikäisille sekä perheille loma-aikoina. Hervannassa, Venlantuvalla on pienten lasten perheiden kohtaamispaikka, Iltakylä, joka torstai. Kerran kuukaudessa alle vuosikkaille on oma vauvaryhmä pääkirjasto Metsossa.

Sara Hildén -akatemia on vapaa-ajan oppilaitos Tammelassa, jonka päätehtävä on antaa kuvataiteen perusopetusta lapsille ja nuorille. Perusopinnot on tarkoitettu 7-12 –vuotiaille ja ne kestävät kuusi vuotta. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa ja perusopintojen ajan ryhmä pysyy koko ajan samana. Tarjolla on myös kaikille avoimia lukukauden mittaisia kursseja yli 7-vuotiaille, joista tarkempaa infoa täältä.

MLL Tampereen osaston toimintaan kuuluu Laivapuiston Perhetalon ja Pereenkulman Perhekeskuksen toiminta perhekerhoineen, avoimen varhaiskasvatuksen kerhoineen sekä monipuolisine liikkari, muskari ja isä-lapsi toimintoineen. MLL järjestää myös eroperheille ja eroa suunnitteleville erilaisia ryhmiä, iltoja ja valmennuksia. Toimintaa on vanhempienen lisäksi lapsille ja nuorille, ja tarjolla on myös perhetapaamisiin kodinomainen ympäristö. Uutena toimintana MLL koordinoi perhekummi-toimintaa, jossa vapaaehtoinen perhekummi kulkee perheen rinnalla ja tukena arjessa. Tampereen osasto on yksi Hämeen piirin paikallisosastoja, muut osastot joilla on runsaasti mm.perhekerhotoimintaa voit tarkistaa täältä.Tampereen Napapiiri Ry toimii Kalevassa. Napapiirillä järjestetään vaihtuvia kursseja, yksittäisiä luentoja ja toistuvia ryhmiä erilaisten odotus-,vauva-,ja pikkulapsiajan teemojen ympärillä. Napapiirillä on myös lainaamo ja opastusta kantoliinojen ja kestovaippojen käyttöön. Allekirjoittanut on käynyt itse esikoista odottaessa mammajoogailemassa ja lainasimpa TENS-laitetta muuten yhteen synnytykseenkin.

Tampereen kaupunginkirjastoista olen kirjoittanut aiemmin myös lasten suosikkikirjapostauksen yhteydessä. Liikkuva kirjasto sen sijaan tulee sinne, missä ihmiset ovat. Kirjastoauton lisäksi, kirjasto on jalkautunut myös siis sinne mihin bussilla ei pääse. Kirjaston ammattitaitoiseen henkilökuntaan voi siis törmätä erilaisissa tapahtumissa tai vaikkapa kesäisessä puistossa, lainata kirjan jos toisenkin ja palauttaa omaan lähikirjastoon. 

Keskustassa Finlaysonin alueella sijaitseva Työväenmuseo Werstas on maksuton vierailukohde koko perheelle. Lapsille suunnattuja K.Issakaisen suuri nappijahti -museokierroksia 5-10v. lapsille ja heidän perheilleen järjestetään erityisesti loma-aikoina.Finfami ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää omaisen hyvinvointia, kun hänen perheenjäsenellä tai läheisellä on mielenterveys ja/tai päihdeongelma. Diagnoosia ei tarvita, pelkkä huoli riittää.  Finfami järjestää ryhmiä, kursseja, koulutusta ja virkistystoimintaa.

Tampereen Ensi- ja turvakoti tarjoaa nimestään huolimatta perhetupia ihan kaikille tamperelaisille Linnainmaalla, Annalassa ja Hervannassa. Palveluihin kuuluvat myös toki ensikoti, turvakoti ( joille on niin suuri tarve, että Tampereella niitä on kohta kaksi) lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokeville miehille ja naisille sekä päiväryhmä Pikku-Miina, tiivistä tukea kaipaaville alle kaksi vuotiaiden äideille.

Suomen nuorisoseurojen Hämeen alueen jäsenyhdistykset järjestävät paikallista toimintaa liikunnan ja kulttuurin parissa. Vielä näytti tilaa olevan Tempoa Tenaviin- liikuntaryhmässä keskustassa. Tampereen Nuorisoseurassa taasen tanssitaan kansantanssia ja lastentanssia. Tällä hetkellä seurassa toimii ryhmiä Kalevassa, Hervannassa ja keskustassa.

Lasten Tampere ry järjestää mm. konsertteja, piirustuskilpailuja, seminaareja ja tekee kuntalaisaloitteita yhteistyössä eri tahojen kanssa. Lasten Tampere ry kokoaa yhteen lasten maailmasta ja toiminnasta kiinnostuneita ihmisiä eri aloilta.

Kansalaistalo Mansikkapaikka on Lentävänniemen alueen asukkaiden yhteinen olohuone, jossa on perhekerhoja, vauvakahvila, senioritoimintaa, tapahtumia, retkiä ja arkilounas. Toimintaa myös Lielahden Liken tenavatilassa. Tsekkaa myös Laidalla-projekti.

Tampereen Jumppatiimi ry:llä on jumppia kouluilla ympäri kaupunkia. Ryhmiä on erikseen lapsille, nuorille ja aikuisille mutta tarjolla on myös koko perheen jumppia. Ryhmiin ilmoittaudutaan, mutta kurkkaa myös sunnuntain kertamaksulliset jumpat Lamminpäässä!

LOP-tapahtuma järjestettiin Monitoimitalo 13:sta, joka on Tampereen nuorisopalveluiden toimintakeskus keskustassa. Talosta löytyy kaikenkirjavaa harrastustoimintaa sekä vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Toimintapisteitä tapahtumaan järjestivät myös nuoret itse. Järjestäjinä olivat Tampereen Lasten Parlamentti sekä Huippujengi.

Näiden toimijoiden lisäksi, Pippuri, eli LAPE-Pirkanmaa keräsi vanhemmilta, isovanhemmilta ja lapsilta ajatuksia, kokemuksia ja ehdotuksia parempiin lapsiperheiden palveluihin. Voit jättää oman ehdotuksesi palveluiden kehittämiseksi tästä. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on vuosina 2017–2018 toteutettava hallituksen kärkihanke, jonka avulla tehdään muutosta kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita sekä lapsen oikeuksia ja tietoperustaisuutta vahvistavaa toimintakulttuuria. Muutoksen tavoitteena on mm. tarjota perheille apua mahdollisimman varhain ja sovittaa palveluita paremmin yhteen. Ohessa lyhyt video siitä, mistä LAPE-hankkeessa on kyse.
Toivottavasti löydät näiden toimijoiden joukosta jotakin tekemistä, harrastustoimintaa tai uutta tietoa itsellesi, lapsellesi tai koko perheellenne. Lähes kaikki nämä toimijat järjestävät myös vapaaehtoistoimintaa. Voisiko sinun uuden vuoden uusi harrastus ollakin vapaaehtoistoimintaa? Perhekerhon pitämistä MLL paikalliosastolla, imetystukiryhmä Napapiirillä, Parasta lapsille ryn kesäleirin ohjaajana oloa?

Lähteet: toimijoiten omilta nettisivuilta.
Kuvat kuvapankista.

Kommentit