AISTITUOKIO KAAPISTA LÖYTYVILLÄ TARVIKKEILLA.

Kaikille lapsille kosketus ja tuntoaistilla ympäristöön tutustuminen on luontaista. Vauva määrittelee itsensä kosketuksen kautta, kun aikuinen pitää lasta sylissä, lapsi on todella olemassa ja tuntee oman kehonsa. Tosin ihan vastasyntynyt luulee olevansa osa äitiä, mutta ei mennä nyt ihan sinne alkuun.

Pieni lapsi oppii tuntoaistin kautta. Tavarat kulkeutuvat ensin suuhun ja myöhemmin (onneksi) riittää ihan vaan käsin koskeminen. Hiekka ja vesi ovat terapeuttisia leikkivälineitä, sillä niillä ei voi koskaan leikkiä väärin. No ei tietenkään kotileikkiä tai legoillakaan voi väärin leikkiä, mutta niissä on ennalta luotuja normeja, rooleja ja odotuksia, joiden mukaan lapsi leikkiä rakentaa. Muovailuvaha, taikataikina ja vaikkapa taikahiekka jättävät lapsen luovuudelle tilaa. Rauhattomalle lapselle erilaisten massojen puristelu voi toimia hyvänä keinona pysähtyä. Aikuisenkin kannattaa kokeilla!

Muovailuvaha löytyy joka marketista, mutta lähes jokaisen omasta kuivaruokakaapista löytyy myös valmiiksi materiaalia, mistä saa nopeasti kasaan tuntoaistille sopivan tutkimuslaatikon.

Olen toteuttanut erilaisia aistituokioita aiemmissa töissäni vauvojen ja lasten kanssa, ja joka kerta erityisesti nämä tuntoaistin jutut ovat olleet suosituimpia. Multisensorisia terapiahuoneita käytetään paljon kehitysvammaisten kanssa ja myös pienten vauvojen kurssien (esim.värikylvyt) tavoitteena on päästä tutustumaan erilaisiin rakenteisiin ja väreihin erilaisin moniaistisin harjoituksin. Myös varhaiskasvatuksessa erilaiset aistiseikkailut, tunnustelupussit ja taidehetket ovat arkipäivää ja niiden tavoitteena on kehittää lapsen hienomotorisia taitoja ja antaa mahdollisuus erilaisiin aistikokemuksiin.


Idea ja ohjeet miten yhdistät kotoa löytyvistä tarpeista multisensorisen kokemuksen
eli näön ja tuntoaistin harjoitus, johon isommalle lapselle voi yhdistää vielä alkuäänteen harjoituksen.Riisi, kuivat herneet ja mannaryyni ovat tekstuuriltaan sopivia lähes joka kuivaruokakaapista löytyviä aineksia, joihin voi piilottaa pieniä esineitä ja samalla ne eivät sotke. Tai ainakin ne on helppo lakaista tai imuroida, jos käy oho.

Esimerkissäni kaivelin lelulaatikosta pikkuesineitä. Toiseen laatikkoon valikoitui Frozen teemaisia esineitä alkukirjain edellä. En esimerkiksi valinnut Olofia, koska lapset lausuvat sen uulla vaikka se kirjoitetaan oolla. Ihan liian sekavaa, vasta kirjaimia opettelevalle siis.
Toiseen settiin valitsin pieniä eläimiä, ajatellen nuorimmaistamme, joka vasta nimeää asioita. Valitsin myös useamman valkoisen, jotta etsiminen olisi hieman haasteellisempaa.

Hernelaatikkoon sujahti siis Elsa, Anna, Kuusi, Jää, Sven ja Malja. (Malja on sattumalta samanlainen kuin meidän lasten synttäreillä käytetyt maljat, joten sana oli tuttu).
Riisilaatikkoon valikoitui Kissa, Pingviini, Pupu, Lepakko, Lintu. Idea riisilaatikon kanssa oli muutoin sama, mutta kirjaimia ei oltu kirjoitettu valmiiksi vaan ne tuli itse kirjoittaa. Taapero skippasi omalla vuorollaan kirjaintehtävän ja vain etsi ja nimesi esineitä.


Tiivistetysti aistituokion idea
Lapsi avaa laatikon, etsii herneiden/riisien seasta esineet, nimeää ne ja etsii alkukirjainta vastaavan paikan valmiiksi piirretyistä kirjaimista tai kirjoittaa kirjaimen/sanan itse.

Laatikosta voi tehdä vaikka kuinka monta erilaista versiota, esimerkiksi vuodenaikoihin liittyen. Halloweenina voi piilottaa hämähäkkejä ja lepakoita. Jouluna tonttuja ja olkipukkeja ja niin edelleen.
Lapset usein haltioituvat riisin koskemisesta ja valuttamisesta sormien läpi niin paljon, että hommaan vierähtää mukavasti enemmän aikaa, kuin vain itse esineiden etsimiseen.


Sitten vaan kansi tiukasti kiinni ja jemmaan.Samaa laatikkoa kuiva-aineksineen voi käyttää uudelleen ja uudelleen.

Kommentit

 1. Kiitos, aiomme ehdottomasti kokeilla näitä lasten kanssa! :)

  VastaaPoista
 2. Vautsi, mikä idea! Tosi yksinkertainen, mutta nokkela. Mä oon ammatiltani luokanopettaja, joten innostun erityisen paljon, kun törmään kivoihin ideoihin, joita voisi esimerkiksi ekaluokkalaisten kanssa soveltaa. Kiitos siis postauksestasi! :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa kivalta ja helpolta puuhalta, täytyy kokeilla. :)

  VastaaPoista
 4. Idea ei missään nimessä ole uusi, mutta kivaa jos jollekin siitä löytyy uusi projekti kotiin tai työhön :) Eikä kannata yhtään miettiä, mitä jos joku kippaa ne, sillä kaiken saa aina siivottua :) (Permanent tussikin lähtee seinästä = hiuslakalla :D )

  VastaaPoista

Lähetä kommentti