PERHEYSTÄVÄLLINEN TYÖ, ONKO SELLAISTA?

Aamulla herätys sängystä pois, kiire jo pukemaan pestäkin vois. Aamulla herätys sängystä pois, aamusta päivä alkaa!

Ja niin on heti aamulla kiire. Vaikka kuinka yrität olla raaauhallinen ja aikatauluttaa aamun niin, ettei eteisessä tule sitä ihan viime hetken tiuskimistilannetta. Lähes joka ikinen aamu on silti kiire. Varsinkin, jos työ on sellainen että siellä tulee olla paikalla juuri tiettynä aikana. Nimenomaan aamuihin ja kiireen tunteeseen on ainakin meidän perheessämme kohdistunut kaikkein eniten ruuhkavuosien kriisejä, vaikka inhoankin tuota sanaa.


Kuinka perheystävällinen sinun työnantajasi on? Onko työsi sellaista, että voit liukua työpaikalle aamuvarhaisella tai lompsia lasten kanssa rauhassa läpi jokaisen vesilammikon ja tulla vähän myöhemmin sorvin ääreen?Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan voivat hakeutua kaikki yritykset ja organisaatiot, niin julkiset kuin yksityisetkin. Ohjelmassa kehitetään organisaation käytäntöjä perhe-elämän ja työn yhdistämiseen. Huomion arvoista on, että perheystävällisyys ei tarkoita ainoastaan lapsiperheitä.

Suora lainaus väestöliiton sivuilta: Ohjelma on investointi yrityksen tärkeimpään pääomaan – omaan henkilökuntaan. Työntekijöille ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia entistä perheystävällisempään, joustavampaan työskentelyyn. Lisääntyvä työhyvinvointi vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa työn tehokkuutta ja tuottavuutta. Yritykselle ohjelma tarjoaa lisäksi aidosti merkityksellisen tavan rakentaa entistä houkuttelevampaa työnantajamielikuvaa.

Meidän kiireisiin aamuihin, tuli helpostusta silloin, kun siirryin työhön jossa on liukuva työaika. (I-ha-naa!) Ahdistun kiireestä lasten kanssa, kuten varmasti moni muukin. Silti aloin huomata, että liukuva työaika kääntää kuitenkin työn tekemisen iltapainotteiseksi tai työajanseuranta alkaa näyttämään miinustunteja. O-ou. Seuraava jouston askel olikin muutama etätyöpäivä viikossa! Hip hei ja lapset jatkakoon viikonlopun jälkeen uniaan, minä työskentelen ja pidän taukoa sitten kun työhuoneen ulkopuolelta alkaa kuulua paljaiden jalkojen tepsuttelua kohti vessaa ja aamupesuja.


Perheystävällisyys ei kuitenkaan kaikissa työpaikoissa voi tietenkään tarkoittaa liukumia tai etätyöpäiviä. Päiväkodissa on oltava paikalla silloin, kun työvuoro alkaa eikä leikkaus voi alkaa ilman kirurgin läsnäoloa. Perheystävällisyys on saatenvarjotermi, jonka alle mahtuvat niin palkalliset perhevapaat kuin asenne työntekijän henkilökohtaiseen elämään. Miten vanhempainvapaalta oleva otetaan vastaan? Saako työpaikalla olla oma puhelin taskussa, kun tiedät että läheisellä ei nyt juuri mene kovin hyvin? Yleisellä ilmapiirillä koko työyhteisössä on myös paljon merkitystä. Kutsutaanko kolmatta vuotta hoitovapaalla oleva yhteisiin pikkujouluihin? Perheystävällisyys voi myös tarkoittaa sitä, että lomarahat voi vaihtaa vapaapäiviksi, jotta työntekijä ehtii sittenkin iäkkäiden vanhempien luokse lomalla. Käytäntöjä on paljon. Perheystävällisyys tarkoittaa, että samaan aikaan kun sovitut säännöt ja käytännöt ovat tasapuolisia kaikille samassa tilanteessa oleville, ne tukevat yksilöllisesti jokaisen sen hetkistä elämäntilannetta.

Voit testata miten perheystävällinen sinun työpaikkasi on tästä. Joskus työpaikalla tarvitaan pieni sysäys, jotta asioita aletaan tarkastelemaan eritavalla ;)

Lopuksi vielä huippukäytäntö, josta mallia muille organisaatioille.

DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen oli haastattelussa Ylen aamu-tv:ssä perheystävällisyydestä. DNA:lla on esimerkiksi otettu käyttöön viikon palkallinen isovanhempain loma. (Huom. tämä ei ole millään tavoin maksettu mainos, en ole itseasiassa edes kyseisen operaattorin asiakas, saati tekemisissä Väestöliiton kanssa. Olen puhtaasti niin kiinnostunut ja pidän tätä esimerkillisenä, että asia on mainitsemisen arvoinen). Perheystävällisyys ei välttämättä tarkoita siis vain pikkulapsiperheen äitien ja isien työntekon joustavuuden lisäämistä, vaan yhtälailla omaistaan hoitava työntekijä voi pitää etätyöpäivää vaikkapa toisella paikkakunnalla ollessaan.

Ei ole yllätys, että DNA:n Great place to work tulokset ovat nousseet kaikilla osa-alueilla vuoteen 2017 verrattuna! Way to go DNA!

Perheystävällinen työpaikka ei ole vain sanahelinää strategioissa, vaan sillä todella voi olla vaikutusta mm. syntyvyyteen, pienten lasten äitien työllisyyden nousemiseen ja isien perhevapaiden käyttöön. Että mitä jos ehdottaisit seuraavaan työpaikan palaveriin aivoriihtä siitä miten teillä asiaa voitaisiin edistää?

*Kuvat kuvapankista.

Kommentit

 1. Omassa työssäni pystyn itse aika paljon vaikuttamaan omiin aikatauluihini ennakkoon, mutta koska kyseessä on asiakaspalvelutyö niin ei onnistu niin, että esim. aamulla päättäisinkin vasta aloittaa työpäivän tuntia normaalia myöhemmin.

  VastaaPoista
 2. Omassa työssäni on mahdotonta vaikuttaa työaikoihin tai muihin, kun päiväkodissa työskentelen. Siellä on oltava, kun työt alkavat. Ja myönnän, että meilläkin todella usein aamulla iskee kiire vaikka miten yrittäisi sitä välttää! Ja se on todellakin kurjaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten muuten teillä ollaan perheystävällisiä? Kiinnostaa, koska olen itsekin työskennellyt päiväkodissa.
   Minua kutsuttiin hoitovapaallakin pikkujouluihin ja illanviettoihin, mikä oli tosi tärkeää vaikka en aina päässytkään mukaan. Tuntui, että olin osa tiimiä ja palaaminen oli helpompaa kun tunsi uudetkin työntekijät.

   Poista
 3. Hyvä DNA! Mulla ja mun miehellä on aika joustavat työajat. Uskoisin, että taipuu aika hyvin sitten kun päiväkotiarki alkaa. Tovottavasti olen samaa mieltä vielä vuoden päästä :)

  VastaaPoista
 4. Just näistä syistä irtisanoin itseni vakituisesta työstä jossa olen ollut edelliset kahdeksan vuotta. Nyt eletään jänniä aikoja että mitä se äiyi keksii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää! Minä irtisanoin itseni viime kesänä, mutta sainkin ihan yllättäen töitä. Sain oikeastaan vähän valita mihin meen ja silti tuntuu, että kaipaan vielä kuitenkin lisää itsenäisyyttä. Katsotaan, vieläkö joskus uskaltaisi kokeilla omia siipiään muussakin kuin palkkatyössä :)

   Poista

Lähetä kommentti